Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pesach

1. 4. 2010

Né, ještě né. Dneska ještě neni pesach. Dneska je apríííííl, kočka snědla papír. Nikomu nic nevyvedeme, ono stačí, že jenom jsme.

   Pesach jsou....jasně, velikonoce. Jedinej svátek pro všechny věřící i nevěřící na týhle planetě a blízkým okolí. Šlo o to, že Džízes se nudil a jak tak byl naštvanej, že nemůže lítat za holkama se vztyčenou pomlázkou jako ostatní, tak vstal z mrtvejch a hotovo. Slaví se to teda proto, že je to samozřejmě zázrak, že někomu stojí za to obživnout, aby opižlal vrbu, splet pomlázku ze čtyř (nebo třeba z osmi) a hurá na hadí plémě. Jestlipak Džízes tušil, že se do pomlázky může zaplíst vazací drát z chmelnice a pak je to teprvá maso?

   Yedowka se rozjíždí oslavit pesach všelijako - pan Brambůrek frrrrčí do Lomničky za maminkou Milenou Brambůrkovou, jejím klukem Mirkem a jejich chlupatým děckem Benem, aby tam v klidu malého vesnického stavení rozjímal nad flaškou tekutiny, na kterou se v Koreji lítá stíhačkama, pan Vajíčko jede na mezinárodní velikonoční výměnu do dalekejch slovenskejch krajin, aby čučoriedkám naklepal ritě. O panu Topinkovi a jeho pesachu není nic známo, ale snad taky nevynechá rituál klepání řízků proutím.

  Jinak důležitá informace - jednak pro nás a jednak pro mikroregion Západní Čechy: poslední tejden července jedeme na velkej vandr! Letošní trasa bude s největší pravděpodobností ta, kterou jsme chtěli jít loni, ale pak se to zvrtlo, protože Jeník von Rettichmetalcher slavil dvacátý narozky ve dvacátý repríze - takže teda z Kralíčkovejch Varlátek kolem Rio Ohario s výběhem na hřeben Nejsmutnějších hor.

   A perla na závěr: v druhým tejdnu žáží jedeme s panem Brambůrkem a choťma na druhej pokus dobít Vysoký Tatry. To jsem na to zvědavej, kdo umře letos.

Tak se pěkně v pindělí zmlaťte, lidičky.

Pan Vajíčko.